De snelstart gids voor houthakken en kloven

Ben je van plan om te gaan houthakken of kloven? Deze gids is voor iedereen die de echte houthakker in zichzelf wil losmaken. Je leest over benodigdheden, veiligheid en we geven je veel inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Haal alles in huis, plan een moment op je dag vrij en je hakt de voorraad hout voor de openhaard of kachel zo bij elkaar.

Wat heb ik nodig?

Als je hout gaat hakken heb je de juiste uitrusting nodig. Hieronder vind je een opsomming van dingen die je hier goed bij kunt gebruiken. Met de juiste spullen en uitrusting kun je veilig en gemakkelijk houthakken.

Hakblok

Het is verstandig om tijdens het houthakken een hakblok te gebruiken. Dit is een groot en stevig blok hout dat de stabiliteit verzorgt bij het hakken van kleinere stukken hout. Zet dit blok stevig neer op een vlakke ondergrond.

Bijl of kettingzaag

Je kunt het hout hakken met een hakbijl of een kopje kleiner maken met een kettingzaag. Wil je meer veiligheid en controle? Kies dan voor een smart splitter.

De Smart Splitter houtklover is een gebruiksvriendelijke houtklover dat hout kloven gemakkelijk maakt. Bij het ontwerp is veiligheid het belangrijkste uitgangspunt geweest. De houtsplitter wordt vastgezet op een kloofblok. Door het gewicht op het mes te laten vallen worden houtblokken soepel, snel en gecontroleerd gekloofd. 

Bijlvijl

Wanneer je een bijl gaat gebruiken is het belangrijk dat deze goed scherp is. Dit zorgt dat je er veilig mee kunt werken. Met een bijlvijl kun je de bijl slijpen om de snijvlakken scherp te houden. De bijlvijl is ook te gebruiken om ander gereedschap te vijlen.

Veiligheidstips

Hakbijlen zijn scherp en zwaar. Met dit gereedschap dient dus voorzichtig omgegaan te worden. Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Hieronder vallen: de outfit, de ondergrond, de juiste werkhouding en gereedschap.

Kies de juiste houthak outfit

Bij het kloven of houthakken is het verstandig om speciale kleding aan te trekken. Het is een buitenactiviteit waarbij de kans aanwezig is dat de kledingstukken die je op dat moment draagt vuil worden. Draag dus oudere of geschikte kleding. Je kunt daarnaast denken aan het aantrekken van stevige schoenen. Om je voeten en tenen te beschermen zijn werkschoenen met een stalen neus aan te raden. Hetzelfde geldt een veiligheidsbril om je ogen te beschermen en handschoenen om blaren te voorkomen.

/hulpmaterialen-voor-haardhout/1045-set-met-veiligheidsbril-en-werkhandschoenen.html

Deze set bestaat uit een veiligheidsbril en handschoenen. Dit zijn twee belangrijke componenten voor een veilige werkomgeving bij het klussen en werken met hout. Ga altijd veilig te werk en zorg voor goede bescherming. Deze set komt in één algemene maat en is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Je kunt de set met veiligheidsbril en werkhandschoenen kopen via onze webshop.

Maak gebruik van een stevige ondergrond met behulp van een hakblok

Het is belangrijk dat je een stevig hakblok kiest om het hout op te hakken of kloven, zoals een boomstronk. Dit is een stabiele ondergrond dat tegen een stoot kan. Zorg ervoor dat het hakblok altijd stevig staat en niet kan verschuiven. Ook is het belangrijk dat het houtblok een recht oppervlak heeft.

/bijlen/822-smart-splitter-houtklover.html

Door gebruik te maken van een hakblok wordt de werkhoogte hoger, waardoor je rug minder wordt belast. Als je een kettingzaag gebruikt kun je ook een speciaal kettingzaagblok gebruiken. Deze is ophoogte in te stellen.

De juiste werkhouding

Voordat je met al je kracht de bijl in een stuk hout zet, moet je eerst stilstaan bij je houding. De juiste houding voorkomt blessures. Allereerst is het belangrijk om goed stevig op de grond te staan. Houd hierbij je benen iets uit elkaar en buig lichtjes door je knieën. Vervolgens pak je met de ene hand de onderkant van de steel van de bijl stevig vast. De andere hand plaats je onder de kop. Je kan nu de bijl omhoog halen.

Wanneer de bijl naar beneden zwaait, glijdt de hand die je onder de kop had richting de hand aan de onderkant van de steel. Hierdoor kun je de bijl sturen. Het is belangrijk dat de bijl altijd in het midden van het te hakken houtblok eindigt. Je kunt altijd eerst een paar keer oefenen om de slag te pakken te krijgen. Raak het midden van het houtblok en het blok splijt – als het goed is – door tweeën.

Een goede bijl is het halve werk

Een bijl kopen kan voor verschillende toepassingen handig zijn. Het is het ideale gereedschap om te gebruiken om hout een kopje kleiner te maken. Denk aan kloven, hakken, kieften, splitten, inkepen en op formaat snijden. Omdat er zo veel toepassingen zijn, kun je in ons assortiment kiezen uit bijlen met een grote of kleinere steel.Bijlen met een langere steel zijn voor kloofwerk en het omhakken van takken of bomen. Terwijl bijlen met een korte steel meer de jager en kampeerders van dienst zijn.

Niet elke bijl is geschikt om hout mee te kloven. Bedenk dus goed waar je het voor wil gebruiken. Hoe groter en zwaarder de bijl is, hoe meer kracht er uit kan komen bij gebruik.

De grote kloofhamer bijl is ideaal voor het kloven van grote stukken hout. Dit is grof gereedschap voor de doorgewinterde houthakker.

De kloofbijl is kleiner, een stuk lichter en daarmee handzamer. Deze is geschikt om te kloven en splitten van stukken haardhout.

Dan is er nog een kleine Vikingsbijl. Dit is een replica van het model dat de Vikingen en Noormannen gebruikten vele jaren geleden. Met dit bijltje kun je niet kloven, maar prima houtjes hakken en takken snijden. Dit model wordt ook gebruikt tijdens het survivallen. Ook hangen deze Vikingsbijlen prachtig aan de muur als decoratiebijl.

Onze bijlen zijn geschikt voor links- en rechtshandig gebruik. Het snijvlak van alle bijlen zijn beschermd met een leren hoesje. Dat komt goed van pas bij het vervoeren of de opslag ervan.

Tip voor de verwerking van hout

Heb je vers snoeihout in de tuin liggen, dan kun je dat beter direct hakken. Vers hout is namelijk gemakkelijker te hakken dan ingedroogd hout. Dit leg je vervolgens voor de openhaard om te laten drogen.

De waardering van vendrigpackaging.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 8695 reviews.